1. Wat gebeurt er als mijn fiets is beschadigd tijdens de huurperiode?
Als huurder bent u verantwoordelijk voor verlies van- of schade aan de gehuurde fiets, tenzij het natuurlijke slijtage is. U kunt kiezen voor de optionele diefstalverzekering (uitgezonderd bakfietsen / hybrides).
2. Hoe werkt het als ik de fiets voor een langere periode dan 24 uur wil houden?
U betaalt de huur achteraf, dus u kunt de fiets gewoon behouden tenzij u heeft besloten langer dan een week te huren. Lange termijnhuurders krijgen altijd een gunstiger tarief.
3. Geven jullie korting voor grotere groepen of voor langere periodes?
Hoe langer men huurt, hoe lager het tarief.
Groepen vanaf 10 personen krijgen 10% korting onder voorwaarde dat 1 persoon voor de hele groep afrekent. Voor langere periodes dan 2 weken hebben wij speciale tarieven.
4. Wat als een gehuurde fiets gestolen wordt?
Fietsen worden zelden gestolen als ze worden afgesloten zoals wij dat instrueren. Als de fiets toch gestolen wordt, dan bent u aansprakelijk voor de schade. U moet in ieder geval aangifte doen van diefstal op het politiebureau. Wilt u het risico beperken, dan bieden wij de optie om het risico te verzekeren. Zie ook: diefstalverzekering.
5. Zijn er bepaalde verkeersregels voor fietsers die we moeten kennen?
Ja! De Nederlandse Verkeerswet is ook in Amsterdam van toepassing, ook als u een fiets heeft gehuurd. Houd u aub aan de regels en doe niet wat anderen doen, al denkt u misschien dat het “typisch Amsterdams” is. Zie ook onze sectie Verkeerstips.
6. Zijn de gehuurde fietsen verzekerd tegen diefstal?
Nee, wanneer u een fiets bij ons huurt bent u aansprakelijk voor diefstal. Ondanks de reputatie van Amsterdam is de kans op diefstal gering als u onze slot-instructies opvolgt. Met de optie verzekering kunt u het risico afdekken. Kijk bij tarieven voor meer info.
7. Moet ik een borg achterlaten?
Ja, iedereen moet een borg achterlaten: wij prefereren een credit card met een geldige legitimatie. De borg is niet de betaling van de huur, u betaalt de huur achteraf. Onze tarieven zijn gebaseerd op contante of pin- betaling, voor credit card betalingen rekenen wij 2 % toeslag.
8. Kan ik mijn fiets eerder terugbrengen dan afgesproken?
Ja, dat kan altijd. U betaalt alleen voor de uren of dagen die u hebt gehuurd, tenzij u iets voor een bepaalde huurperiode en/of een vast bedrag bent overeengekomen.
9. Mag ik met 2 personen op 1 huurfiets?
Nee, het is niet toegestaan om met 2 personen op een huurfiets te rijden, tenzij dit een kind is met een maximaal gewicht van 25 kg, in een kinderzitje.
10. Hebben fietsen van Bike City verlichting?
Ja, al onze fietsen hebben verlichting. Controleer zelf voor vertrek of deze ook daadwerkelijk functioneert.
11. Verhuren jullie ook tandems?
Nee, wij verhuren alleen 1-persoonsfietsen. Onze ervaring is dat tandems ongeschikt zijn om ermee door het Amsterdamse stadsverkeer te fietsen, zeker als de bestuurders niet veilig kunnen fietsen.
12. Wat doen we als we willen reserveren maar we weten niet of het gaat regenen?
Aan het klimaat kunnen we niets veranderen maar fietsen kan zelfs in de regen nog leuk zijn. Wij kunnen wegwerp-regenponchos aanbieden voor als het buiig is – zelf regenkleding meenemen is natuurlijk ook een optie. En…een goed humeur helpt altijd om er toch een leuke dag van te maken.
13. Hebben jullie fietskaarten van Amsterdam?
Ja, we hebben een aantal kaarten van Amsterdam en omgeving met de fietspaden daarop aangegeven. Wil je verder komen dan kunnen we je doorsturen naar een speciaalzaak voor kaarten met een ongelofelijk assortiment.
14. Waar kan ik mijn fiets parkeren?
Bijna overal. Bij voorkeur in een fietsenrek – als je een vrije plek kunt vinden, anders tegen de railing van een brug maar ALTIJD aan een vast object. Let op dat u geen doorgaand verkeer of (nood-)uitgangen blokkeert, parkeer nooit dicht op een geparkeerde auto. Op het Centraal Station en Leidseplein en omgeving moet u verplicht gebruik maken van de fietsenrekken. Fietsen buiten de rekken aangetroffen riskeren afgevoerd te worden door de Reinigingspolitie. Bij twijfel, maak gebruik van een Fietsenstalling voor +/- € 1,- per dag.
15. Wat doe ik als ik pech krijg met de fiets?
Op verzoek verstrekken een plaksetje en pomp bij het inchecken. Als u een bandje kunt plakken kunt u uw tocht voortzetten. Ernstige pech is zeldzaam want onze fietsen zijn goed onderhouden en voorzien van banden met een kevlar laagje. Op iedere fiets zit een sticker met ons telefoonnummer om met onze werkplaats te overleggen voor een oplossing.
16. Verstrekt u ook helmen?
Nee, dat doen wij helaas niet. Niemand draagt een helm in Nederland behalve fietsers op racefietsen of op ligfietsen. Wij vinden het ook niet hygienisch. We geven wel een helm mee voor kinderen (zolang de voorraad strekt) omdat we ons kunnen inleven in de bezorgdheid van ouders.
17. Verhuren jullie alleen damesfietsen?
Nee, maar de meeste van onze fietsen hebben een lage instap frame, die wij ook wel het unisex-frame noemen. Makkelijk met op- en afstappen in het drukke verkeer.
We hebben een klein aantal hoge – 61 cm – herenframes en ook onze hybride fietsen zijn herenframes met aflopende bovenbuis.
18. Is het veilig om met een kind in een zitje te fietsen?
Wanneer u een ervaren fietser bent, is het niet gevaarlijk om met een kind rond te fietsen. Doe rustig aan en gehoorzaam de wet. Laat nooit een kind alleen in een zitje op de fiets.
19. Hoe zit het met de wetgeving m.b.t. Ipod en mobiele telefoon op de fiets?
Vreemd genoeg staat de Nederlandse wetgeving fietsers toe om Ipod oordopjes en mobiele telefoons te gebruiken op de fiets. Ook al vind u uzelf wellicht erg cool als u dit doet, er is een ongeschreven wet die zegt dat wanneer je dit doet je vaak erg irritant bent voor de meeste overige deelnemers in het verkeer, zonder dat je dat zelf in de gaten hebt.
20. Hoe werkt de diefstalverzekering?
Als u een diefstalverzekering heeft afgesloten dan gelden de volgende voorwaarden:
– U betaalt een premie per fiets per dag. U moet de fiets op slot zetten zoals u dat geinstrueerd wordt;
– Als u de fiets kwijtraakt, dan bent u gehouden aangifte te doen van diefstal bij de politie;
– U verliest uw borg van € 50 + de vervangingswaarde van het slot en eventueel gehuurde Bike City mandjes;
– Kunt u de sleutels niet kunt overleggen, dan moet u de vervangingswaarde van de fiets + slot vergoeden.
21. Wat is het gewicht van een huurfiets?
Onze Nederlandse fietsen zijn zwaar: afhankelijk van het type inclusief de sloten tussen de 23 /25 kg.
Toch rijden ze verbazingwekkend licht!
22. Hoe werkt jullie reserveringsbeleid?
In het hoogseizoen en rondom feestdagen reserveren we alleen als u voor minimaal een week huurt of wanneer u met meer dan tien personen huurt. Voor een enkele fiets kunt u ons tevoren even bellen of er een fiets beschikbaar is.
23. Krijg ik gereedschap mee om een binnenband te wisselen?
Nee, u krijgt wel een plaksetje en een pomp mee als eerste hulp. Voor andere ingrepen verwijzen wij naar onze werkplaats of een geautoriseerde monteur onderweg. U mag dus zelf niet sleutelen aan de huurfiets.
24. Verhuurt u ook fietsen met elektrische ondersteuning of bromfietsen?
Nee, wij verhuren slechts door trapkracht aangedreven fietsen.
25. Verhuurt u ook mountainbikes of racefietsen?
Nee, onze reguliere huurfietsen zijn stadfietsen met max. 7 versnellingen.
Wel hebben wij aluminium hybrides met waterdichte fietstassen te huur, vanaf 1 week. Kijk op over ons voor een foto of bij hybriden voor een beschrijving. Deze fietsen zijn ideaal voor een fietsvakantie door Nederland.
26. Kan ik mijn huurfiets ook ergens anders inleveren dan op de Bloemgracht in Amsterdam?
Nee, we hebben maar een winkel en die is in Amsterdam. Slechts voor groepen organiseren wij wel levering en of ophalen op locatie, tegen meerprijs.
27. Organiseren jullie ook toertochten met een gids?
Nee, wij zijn een fietsverhuurbedrijf. Wij kunnen wel verwijzen naar een gids die met ons samenwerkt.